PSD folosește din nou icoana drept agent electoral. Calendare religioase cu sigla partidului, distribuite în Argeș.

Distribuie:

Candidații PSD pentru alegerile parlamentare din Argeș au distribuit alegătorilor din mai multe comune sute de calendare ortodoxe pentru anul 2017 pe care apare sigla PSD alături de icoana Maicii Domnului, imaginile candidaților oferind astfel de calendare fiind publicate pe pagina oficială de Facebook a organizației PSD Argeș.


”Marea familie a social-democraților argeșeni s-a aflat, din nou, aproape de cetățeni din localitățile Botești, Dobrești, Priboieni, Leordeni, Rătești, Căteasca, Stâlpeni, Domnești, Mioveni și Topoloveni. Cu zâmbetul pe buze şi cu braţele deschise, Echipa PSD Argeș a promovat candidații pentru alegerile parlamentare, dar și valorile partidului nostru. Spre bucuria noastră am întâlnit oameni minunați, care ne-au susținut și ne-au demonstrat că ne vor susține mereu, nu doar pe 11 decembrie! Parlamentarii şi candidaţii social-democraţi din Argeş le-au promis cetăţenilor că în continuare, vor rămâne fideli crezului nostru, acela de a fi aproape de oameni și de a reduce distanțele sociale dintre aceștia, de a oferi o viață mai bună tuturor. Îndrăznește să crezi în România!

Pe 11 decembrie votează PSD, poziția 3 pe buletinul de vot!”, este mesajul care însoțește fotografiile de campanie în care candidații distribuie calendarele în care apare sigla PSD.

Printre cei surprinși în fotografii se află Simona Oprescu, candidat pe un loc eligibil la Camera Deputaților, și candidatul PSD pentru Senat Șerban Valeca. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat pentru Vocea.biz că Biserica dezavuează total o astfel de practică, marcată de lipsă de ”onestitate și moralitate”, care încearcă să manipuleze oamenii prin folosirea unor însemne religioase. ”Patriarhia dezavuează acest amestec între implicarea politică și cea religioasă”, a spus Bănescu. El a precizat că întotdeauna ”întâlnirea între politic și religios” a fost una nefericită.

De altfel, șeful de campanie al social-democraților a recunoscut că demersul nu are aprobarea bisericii, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. El nu a exclus însă posibilitatea ca astfel de cazuri să existe și în alte zone ale țării. Întrebat dacă din punct de vedere legal, BOR poate interveni, Vasile Bănescu a precizat că Biserica nu dorește să intre în conflict cu nimeni. În același timp, el a spus că încercarea de manipulare a sentimentelor religioase în scop politic este condamnabilă, dar s-ar putea să fie și lipsită de eficiență, în sensul în care alegătorii s-au maturizat față de anii 90 și privesc cu mai mult luciditate ceea ce se întâmplă. ”Trebuie să avem încredere în luciditatea oamenilor, omul nu mai este același cu cel din 1990”, a mai comentat reprezentantul Patriarhiei.Nu este însă pentru prima dată când biserica este folosită în campania electorală, la alegerile trecute fiind practic o cutumă distribuirea de icoane cu sigla partidului sau chiar implicarea directă a preoților care îndemnau enoriașii să voteze cu partidul.
De altfel, cel mai controversat caz a fost cel al preoților care au făcut campanie pentru candidatul PSD în alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, Victor Ponta, a cărui campanie a fost axată atunci pe un mesaj naționalist, sub sloganul ”Mândru că sunt român”, atacurile la adresa contracandidatului său Klaus Iohannis făcând adesea referire la etnia și confesiunea religioasă de care aparține, teză care a fost reluată, sub altă formă, și în campania împotriva lui Dacian Cioloș. Biserica Ortodoxă Română a fost acuzată atunci că a făcut campanie în favoarea unui candidatului PSD.

În ziua decisivă a votului, din turul al doilea, Patriarhul Daniel a ieșit cu un mesaj privind alegerile: ”În istoria poporului român, că răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand şi regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voieşte că să se ridice şi să ajute un popor, lucrează prin cine voieşte El, când voieşte şi cum voieşte, că noi să învăţăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar şi oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute”.

Distribuie:

Comentarii: